Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Това е

...
Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Това е
Коментари Харесай

Петков пред Мицотакис: Приятелските отношения с Гърция ще бъдат затвърдени

Премиерът Кирил Петков посрещна гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис . Това е първата среща сред двамата. Двамата министър председатели беседват на четири очи. След това ще има съвещание, на което двете държавни делегации ще обсъдят тематики от общ интерес.

" Беше наслаждение да проведем диалог с министър Мицотакис по доста значими районни тематики. Това, което видях е, че другарските връзки ще бъдат затвърдени. Заедно можем да реализираме повече, изключително в бранша за обща инфраструктура, енергетика и районна непоклатимост на задачите Балкани ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

" Интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си стадий, е обща цел. Приоритетът, който ще се постави върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция. Оттук нататък Атина и София стартират нов стадий в съдействието си ", съобщи гръцкият министър-редседател Кириакос Мицотакис.

" Факт е, че нашите страни са толкоз близки от енергийна потребност ", сподели още Петков и добави, че Планът за възобновяване и развиване също може да бъде прегледан от районна позиция.



Гръцкият министър-председател е на първо посещаване в България и е първият посетител на държавно ниво на българския министър председател от встъпването му в служба. Във фокуса на срещата между министър председателите ще бъдат отличните двустранни връзки и опциите за още по-активното им развиване, показват от пресслужбата.

Стратегическото партньорство сред България и Гърция, което е основно за стабилността в района, има редица значими аспекти. На първо място е съдействието по линия на Европейски Съюз и НАТО, предвид на актуалните провокации. Също толкоз значимо е активизирането на двустранното съдействие по линия на районните начинания, за подсилване на сигурността и стабилността в района на Югоизточна Европа, прецизират от държавната осведомителна работа.

България и Гърция работят взаимно по реализирането на енергийни и инфраструктурни планове от съвместен интерес и за реализирането на трансгранични планове по стратегии на Европейски Съюз. Създаването на удобни предпоставки за растеж на стокообмена и туристическия поток са също значим детайл от двустранните връзки. По данни на Българската национална банка директните задгранични вложения от Гърция в България към 31 декември т.г. са в размер на 2,57 милиарда евро. Не на последно място, разширението на съдействието в областта на образованието и културата обичайно е в дневния ред на двустранния разговор сред България и Гърция.

По-късно денем Мицотакис е поканен и на " Дондуков " 2, където ще се срещне и с президента Румен Радев.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР